Opleiding goudsmeden

Lieve lezers, vandaag wil ik graag wat vertellen over mijn opleiding goudsmeden. Ik heb deze opleiding twee jaar gevolgd aan vakschool Schoonhoven. Vanwege persoonlijke redenen ben ik na twee jaar gestopt, maar ik heb het wel als erg leuk ervaren! Ik deed de opleiding deeltijd, dit moest ook wel want ik wilde niet helemaal naar Schoonhoven verhuizen. Elke maandag moest ik dan van 8.30 tot 16.00 naar school. Ik had dan verschillende vakken zoals; edelsteenkunde, technisch tekenen, normaal tekenen (sieraden, diepte etc) en les waarin werd uitgelegd hoe de opdrachten moesten worden gemaakt en dan nog wat tijd om daar aan te werken en vragen te stellen. Vooral het tekenen vond ik altijd erg leuk! Technisch tekenen had ik wat meer moeite mee, ben namelijk niet zo technisch ingesteld! Verder is de opleiding best technisch, maar omdat het zo goed uitgelegd werd vond ik dit vaak wel goed te begrijpen. Elke twee weken moesten we een opdracht inleveren. De ene week was dit een ring en de andere week weer een ketting of armband. Met mijn werk ernaast vond ik dit vaak wel veel, omdat er wel veel tijd in zat en als het verkeerd ging moest je weer overnieuw beginnen. Het leuke aan al die opdrachten is dat je een eigen stijl gaat ontwikkelen en begint te zien wat je wel en niet leuk vind om te maken.
Ikzelf vind het heel erg leuk om sieraden met edelstenen te maken. Het stenen zetten is wel weer een vak apart, maar zo leuk! Soms baal ik wel eens dat ik het bijna nooit meer doe. Edelsteenkunde vond ik dan ook wel het leukste vak. Verder vond ik het erg fijn om met zilver te werken, vooral omdat dat fijn is om mee te oefenen. Het is niet super duur en het werkt vrij zacht.
In Schoonhoven zelf zijn ook hele goede winkels om spullen aan te schaffen. Zowel voor het kopen van metaal als voor gereedschappen en er is een speciale edelsteenwinkel. De winkel met edelstenen was echt een paradijs, zo mooi al die steentjes! Mijn favoriete steentjes zijn de maansteen en opaal. Ik houd heel erg van de speciale gloed in de edelstenen. Echt magisch! Schoonhoven zelf is echt een super leuke stad. Één keer per jaar is er zilverdag. Er is dan een opendag op de school en dat is zeker de moeite waard. Verder zijn er in de stad allemaal kraampjes met sieraden en het is gewoon ontzettend schattig om daar rond te lopen.

Dit was mijn ervaring met goudsmeden. Ik wil het graag weer oppakken en heb er ontzettend veel aan gehad. Zoveel voor het zelf maken als het repareren van sieraden.
Houden jullie zelf van sieraden, zo ja, wat voor? Laat een reactie achter bij de comments!

Liefs, Leonie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *