Samenwonen mijn verhaal

Omdat ik bijna een jaar samenwoon met mijn vriend leek het me leuk om hier een artikel over te schrijven. Waarom wij zijn gaan samen wonen en wat voor stappen we hebben ondernomen voordat we gingen samenwonen.

Ik ga sinds december 2010 met mijn vriend, laten we het beestje gewoon bij de naam noemen haha! In elk artikel heb ik het over mijn vriend, maar zijn naam is Mike. Goed, terug naar mijn verhaal. Sinds december 2010 vormen wij dus een setje. Ik was toen 17 jaar oud en hij was 18 jaar oud. We woonden beide nog bij onze ouders. Het idee van samenwonen kwam bij mij al heel snel. Mike wilde er toen nog niets van weten. We zaten allebei nog op school en het was dus ook helemaal niet haalbaar, maargoed het idee was er wel al.

In 2013 heb ik mijn opleiding Verzorgende IG afgerond en ben ik fulltime gaan werken. Vanaf dat moment dacht ik er wel steeds vaker aan, maar omdat Mike nog een jaar op school zat moesten we zeker nog een jaar wachten. Toen Mike na een jaar ook fulltime ging werken gingen we serieus er voor sparen. Omdat we beide nog thuis woonden konden we een aardig bedrag per maand opzij zetten. Ik was dan zo iemand die dacht dat we meteen wel konden samenwonen, maar ik ben zo blij dat ik naar Mike heb geluisterd en we eerst nog wat geld gespaard hadden.

We konden nog niet een huis kopen, omdat we geen hypotheek zouden krijgen, dus het werd sowieso huren. Bij ons in de buurt gaat het via een website waar huizen op komen te staan die te huur worden aangeboden van verschillende woningbouw verenigingen. Hoe langer je staat ingeschreven des te meer kans heb je op een huis. Toen wij een bepaald bedrag hadden gespaard (dit bedrag hadden we samen afgesproken) konden we gaan kijken voor huisjes. Het moest wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moest het niet te ver weg van mijn werk zijn en moest het op de begaande grond zijn of als het één hoog was moest er een lift in zitten, omdat mijn vader geen trappen kan lopen door zijn handicap. We hebben ongeveer drie huizen bekeken totdat ons huidige huis op de website stond. Ik was gelijk enthousiast en het bleek ook nog eens zo te zijn dat we in de top 10 stonden (de eerste 10 mensen worden uitgenodigd voor een huisbezoek) helaas kon ik niet naar de huis bezichtiging omdat ik avond dienst had, maar Mike ging samen met zijn vader heen om te kijken. Toen we die avond samen in bed lagen was hij heel enthousiast over het huis. Er was alleen nog een man voor ons die ook het huis wilde. De week erop kreeg ik een telefoontje dat we toch de eerste waren op de lijst en mochten we langs komen om loonstrookjes ect. te controleren. Alles was goed gekeurd en we mochten per 20 juli erin.

Het uitzoeken kon beginnen en meteen die week hebben we de bank en stoelen besteld,  deze duurde het langst met bezorgen. Het zou sowieso nog een maand duren voordat we erin gingen wonen, maar je kan maar beter op tijd zijn met zulke dingen. Verder shopte ik de accessoires bij action met vriendinnen (zie foto) heerlijk om al die dingen uit te kiezen! Ik had toevallig net twee jaar daarvoor een hele nieuwe boxspring gekregen van mijn ouders dus een nieuw bed hadden we al. Verder heb ik nog wat dingen online besteld en kreeg ik zoals ik wilde een heerlijke grote kleding kast, de pax kast van ikea!

Toen we 20 juli de sleutel kregen kon het klussen beginnen. Gelukkig heb ik een hele handige schoon vader die heel veel dingen voor ons heeft kunnen doen! En na een weekje konden we dan eindelijk ons eigen huisje in. Waar ik twee jaar naar uit had gekeken werd nu echt werkelijkheid. Ik dacht dus dat ik fluitend uit huis zou gaan. Maar jongens ik heb wat traantjes gelaten om het huis te verlaten. Dat had ik echt niet verwacht maar het voelde zo raar om nu gescheiden te wonen. Noem me raar, maar ik had er echt moeite mee! Nu bijna een jaar verder ben ik nog steeds zo blij met ons huisje. We wonen echt heerlijk en ik kan me nu niet meer voorstellen dat het anders was. Raar dat je in een jaar tijd zo veel kan veranderen!

Ik heb nog even wat tips voor jullie op een rijtje gezet welke ik erg handig vond/vind.

  • Spaar genoeg geld, op jezelf gaan kost veel. Denk bijvoorbeeld aan verf, meubels, uitzet voor in je keuken, wasmachine ect.
  • Wanneer je minder geld tot beschikking hebt kijk ook eens in tweedehands winkels! Meestal heb je daar leuke dingen voor weinig, vooral als je creatieve handen hebt!
  • Maak een goed overzicht van wat er binnen komt qua financiën, op jezelf wonen kost veel geld denk bv aan gas/water/licht, verzekeringen, tv, gemeente belastingen ect. Waar je niet zo snel aan denkt, maar wat er wel bij komt kijken.
  • Houd nog wat spaargeld over voor als bv. Een onverwachte uitgave krijgt.
  • spaar elke maand iets voor je uitzet, ik heb een jaar voordat we gingen samen wonen elke maand iets gekocht, zo had ik mijn hele keuken inboedel al toen we gingen samenwonen.
  • Maar de grootste tip, geniet van alles wat je lekker mag uitzoeken, mag inrichten en neerzetten het is echt een heerlijk gevoel!

liefs,
Jamaila

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *